Gayrimenkul Satışları İçin Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları!

Gayrimenkul Satışları İçin Çekilen Resimlerde Yapılan Büyük Hatalar! başlıklı yazımda yapılan genel hatalardan bahsetmiştim..

Bu yazımda ise konut , proje gibi mimari fotoğraf çekimleri ile ilgili bazı püf noktalara değineyim.

Bir yeri daha önce onlarca kez görmüş olsak bile içeri giren ışık , baktığımız noktanın açısı gibi etmenler bizde yer ile ilgili farklı düşünceler oluşmasına sebep olur. Bu sebepten de yapıların fotoğraflarını çekmek dikkat ve sabır ister. Müşteriler gayrimenkulu sizin çektiğiniz fotoğraflardan görecekleri için o sihirli etkiyi yaratmak zorundasınız. Fakat bu konu o kadar da zor değildir. Sonuçta diğer fotoğrafların aksine kıpırdamayan sabit bir şeyin fotoğrafını çekiyorsunuz. Birden çok deneme ve hazırlık yapma şansınız var.

İşte gayrimenkul işinde fotoğraf çekiminde kullanılacak püf noktalar…

1. Fotoğraf Makinesi

Fotoğraf Makinesi !

Profesyonel danışmanlık ofislerinin kaliteli bir fotoğraf makinesi sahibi olmasının zorunluluk olduğu tartışmasız açık ve nettir. Sonuçta müşterilerinize ilan sitelerinde bulunan resimlerle sunum yapıyorsunuz. Evet cep telefonlarımızın lensleri çok gelişti fakat hiçbiri profesyonel fotoğraf makinelerinin yerini tutamaz. Sonuçta teknolojileri çok farklı. İkisinin farkını görmek istiyorsanız ilan sitelerinde biraz vakit geçirin , profesyonel makine kullanan firmaların fotoğraflarının üç gömlek daha kaliteli olduğunu göreceksiniz.

Bu konu gerçekten çok önemli , firma lüks dediğimiz projenin satışını alıyor fakat fotoğraflar cep telefonları ile çekiliyor. Trendleri takip gayrimenkul ofisleri drone ile çekim yapıp prodüksiyon işine girmişken telefonların lensleri ile yetinmek tamamen sizin seçiminiz.

2. Işığın Yönüne Dikkat!

Işığın Yönüne Dikkat !

Fotoğrafçılıkta ışık bizim için en önemli kaynaktır. Işığın gölgeleri şekillendirmesi , yansımalara etkisi ve hangi alanları aydınlattığına çok dikkat edilmelidir. İlanlarınızda karanlık fotoğraflara asla yer vermeyin. Karanlık alanlarda ışığı arkanıza almaya çalışın. Fotoğraf makinesi kullanıyorsanız kameranın ışığı nasıl ölçtüğüne dikkat etmelisiniz. Yeni telefonlarda odaklama özelliği var , bu özellik sayesinde ışıklandırma ayarı yapabilirsiniz. Fotoğraf makinenizde Kameranızın Poz Telafisi modu var ise yanlış ışık ölçümü yapılmasının önüne geçebilirsiniz.

3. Odak Uzaklığı

Odak Uzaklığı

Birçok arkadaşımız odaları çekerken geniş modda çekimler yapmaya çalışıyor. Fakat geniş lensler yada telefonlardaki geniş fotoğraf modları köşelerde bozulmalara sebep olmaktadır. Balık gözü denilen çekim modu da bize hitap etmemektedir. Sonuçta duvar kağıdı hazırlamıyoruz. Geniş fotoğrafları odayı bir bütün içinde göstermek için , daha dar odaklı fotoğrafları ise odanın belirli özelliklerini ortaya çıkarmak için kullanabilirsiniz.

Mekana göre lens seçimi yapmalısınız. 11-16 , 18 , 24mm lensler yakınlığa göre doğru seçim olacaktır.

4. Tripod

Tripod

Evet hareketsiz yapıları çekiyorsunuz fakat profesyonel bir fotoğrafçı değilseniz tripod olmadan işiniz çok zor. Tripod olmadan elinizin titreme ya da fotoğrafın keskinliğini kaybetme ihtimali yüksektir. Uzun pozlama dediğimiz teknik ile çekim yapacaksanız Tripod olmazsa olmazdır. Ayrıca tripodun psikolojik bir etkisi olduğu da doğrudur. Gayrimenkul sahibine işinizi titizlikle yaptığınızı gösterir, güven verir.

5. İso ve Diyagram

İso ve Diyagram

Düşük iso ve yüksek diyagram dikkat edilmesi gereken faktörlerdir. Tripod kullananlar düşük iso konusunda sıkıntı çekmezler. Kameraya gerektiği kadar ışık girebilecek şekilde enstantene hızını düşürebilirsiniz. Gren problemi ortadan kalkar. (Gren: fotoğrafta meydana gelmiş gri, ince veya iri halkalara denir.)

6. Fotoğraf Çekim Zamanı

Gün doğumu ve gün batımı saatleri özellikle dışarıdan çekilen lüx gayrimenkuller için ideal zamandır. Sıcak renklerin ortaya çıkmasını istiyorsanız gün batımına yakın saatler sizin için doğru tercih olacaktır. Bu saatlerde ışığın geliş açısı da idealdir. Gölgeler üç boyut hissiyatını artırır.

7. Kompozisyon

Kompozisyon

Çektiğiniz yerin değerli ve güzel görünen belirli özelliklerini bulmaya çalışın. Manzaraya bakan bir balkon , işçilikte bulunan detaylar ya da binanın göze hitap eden bir kıvrımı bile çekimlerinize güzel bir etki katacaktır. Bu konuda size yansımalarda yardımcı olacaktır. Yansımaları mutfakta bulabilirsiniz.

8. Flaş, Flaş, Flaş

Flaş , Flaş , Flaş

Fotoğraf makinesi aldınız ve güzel resimler çekmeye başladınız. Fakat istediğiniz ışığı yakalayamıyorsunuz. Tercihimiz doğal ışığı yakalayabilmek fakat imkanımız yok ise alternatiflere başvurmalıyız. Bu gibi durumlarda taşınabilir ışık kaynağı kullanabilirsiniz. Küçük odalarda makinenin flaşı işinizi görürken , büyük odalarda ekstra ışık kaynağına ihtiyaç duyacaksınız. İşi bir adım daha öteye taşımak istiyorsanız , ışık standları da alabilirsiniz.

9. Filtre Kullanımı

Filtre Kullanımı

Instagram kullanırken fotoğraflarınızı filtreliyorsunuz da neden portföyünüze gereken özeni göstermiyorsunuz. Gerçi ikisinde ki amaç farklı ama filtreleri kullanmanızı şiddetle öneriyorum. Burda amacımız müşterileri yanıltmak ya da olmayan birşeyi varmış gibi göstermeye çalışmak değil. Filtre kullanırken fotoğrafta bulunan ışık hatalarını düzeltme , renkleri öne çıkarma gibi teknikleri kullanmalıyız. Burdaki ileri seviye ise Photoshop kullanımı. Biz kendi fotoğraflarımızda Photoshop Lightroom ve SLR Lounge Lightroom kullanıyoruz. Bu programlar sayesinde fotoğraflara orijinalliğini bozmadan çok güzel efektler kazandırabilirsiniz.

10. Dikey yerine Yatay

Dikey yerine Yatay

Fotoğraflarınızı dikey çekmek yerine yatay çekmeyi alışkanlık haline getirin. İnsan gözü izlediğimiz filmlerden ve karşısında oturduğumuz bilgisayardan da anlayabileceğimiz gibi 4:3 orantısıyla görmeye daha yatkındır. Bu yüzden algımızda yatay fotoğraflardan yanadır. Gerekmedikçe dikey fotoğraflardan uzak durun.

11. Sabırlı Olun

Sabırlı Olun

Fotoğraf çekimleri sabır ister. Aynı odanın 20 kez fotoğrafını çekip 1 tanesinde karar kılabilirsiniz.

Zamanla çektiğiniz fotoğraflar daha iyiye gidecektir.

12. Odaları Fotoğraf Çekimine Hazırlayın

Odaları Fotoğraf Çekimine Hazırlayın

Ortalıktaki tüm dağınıklığı kaldırın. Buna kişisel eşyalarda dahil.Zeminlerin temizliğine özen gösterin.Mutfak çekimlerinde, masanın üzerinde meyve dolu bir tabak ya da çiçekler güzel bir görüntü oluşturabilir.

Eğer bütün bunlar bana zor gelir diyorsanız….

Profesyonel Fotoğrafçı Kiralayın!

Profesyonel Fotoğrafçı Kiralayın

Herkesin binlerce dolarlık fotoğraf makineleri alma şansı olmayabilir. Fakat büyük bir projenin satışını aldınız , bir çözüm bulmalısınız. Komşunun oğlunun fotoğraf makinesi güzeldi acaba ondan yardım mı istesek?

Tabiki hayır!

Derhal profesyonel bir fotoğrafçıya gidin ve gerekli hizmeti satın alın. Verdiğinizden çok daha fazlasını alacağınızı unutmayın…

YORUMLARINIZ VE PAYLAŞIMLARINIZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR.

Yazar: Tanju HAN

1967 Marmaris, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Garanti Bankası Teftiş, Bank Ekspres Teftiş, Tekfenbank Bireysel Krediler, RE/MAX Gayrimenkul Çeşme İzmir, Keller Wiliams Gayrimenkul Karşıyaka İzmir, Turyap Mavişehir Temsilciliği Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı...

“Gayrimenkul Satışları İçin Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları!” için 2 yorum

  1. Harika bir yazı olmuş verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim… Profesyonel bir gayrimenkul danışmanı Profesyonel bir fotoğrafçılığa yakın olmalı… Tekrar teşekkürler…

    Liked by 1 kişi

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.